Organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou

566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00
CZ EN

Aktuality

Věž otevřena! (1. 9. 2018)

10.7.2018 Poslední zpřístupnění věže kostela sv. Prokopa v roce 2018 více...

LEGIOVLAK (24. – 29. 7. 2018)

6.7.2018 Unikátní expozice replik legionářských vagonů z let 1918–1920, kdy českoslovenští legionáři ovládali Sibiř více...

Žďár na sklonku monarchie (5. 6. – 9. 9. 2018)

11.6.2018 Město Žďár a Zámek Žďár v letech 1848 – 1918 více...

Recepty na pochoutky podávané o muzejní noci (13. 6. 2014)

Dne 13. 6. 2014 proběhla v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou již šestá muzejní noc, tentokrát v rámci výstavy TVRZ A ČAS. Jedním z překvapení pro návštěvníky byly také některé pokrmy, dotvářející dobovou atmosféru.

Na středověké obydlí rychtáře Hanouška upomínala JAHELNÁ KAŠE, podávaná ve dvou provedeních a dobu kolem roku 1900 zase připomínaly MRKVANCE ve formě buchet či závinu. Na četné žádosti návštěvníků zde zveřejňujeme recepty.

 

Jahelná kaše paní Apoleny

- 1 šálek jáhel

- velmi pečlivě proprat ve vřelé vodě a zbavit tak nahořklé chuti (4-5krát)

- vařit v trojnásobném množství mléka - 3 šálky asi 20 minut

- přidat špetku soli, lžíci másla

- sladit medem nebo cukrem - jak je ctěná libost

- před dokončením varu ochutit ořechy, sušeným ovocem (možná je i slaná varianta)

- fantazii a chuti se meze nekladou

 

Dobrou chuť a hodně štěstí přeje:

Hana Kršková

 

Mrkvový závin

Na těsto: 50 dkg polohrubé mouky, 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla,  2 vejce, 8 lžic cukru krupice, 1 a půl kostky kvasnic, špetka soli, mléko

Náplň: 2 kg mrkve, 20 dkg cukru, 10 dkg mletého máku, 2 lžičky skořice, mléko, kousek másla                                                                                                                                                                

Postup: Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do něj dáme cukr, rozdrobené kvasnice, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vajíčka, rozpuštěné máslo, sůl a mléko dle potřeby. Vypracujeme vláčné těsto, středně husté a necháme na teplém místě kynout. 

Mezi  tím si očistíme a na hrubo nastrouháme mrkev, na másle podusíme, přidáme cukr, skořici, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Zvlášť v kastrůlku povaříme mák s trochou mléka, stále mícháme, aby se nepřipálil, až vznikne hustší kašička. Přimícháme k mrkvi a necháme vychladnout. 

Z vykynutého těsta si uděláme 4-5 dílů. Vyválíme placky, na které dáme vychladlou mrkvovo-makovou náplň, zamotáme a necháme na pečícím papíře vykynout. Potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut na 150 stupňů Celsia.

 

Dobrou chuť přeje:

Zuzana Pytlíková z Měřína