Organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou

566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00
CZ EN

Aktuality

OTEVÍRÁME! (od 3. 12. 2020)

1.12.2020 Vývoj epidemie koronaviru konečně umožnil opětovné zpřístupnění muzea veřejnosti více...

Tlamatá „příšerka“

27.11.2020 Tlamatá „příšerka“ více...

Křesťanský symbol ryby

23.11.2020 Křesťanský symbol ryby více...

Výzva k 70. výročí ŽĎASu

13.11.2020 Pro plánovanou výstavu sbíráme fotografie více...

Dotisk knihy Žďárský uličník I. v prodeji

27.10.2020 Čtvrté vydání knihy historika Regionálního muzea Mgr. Miloslava Lopaura více...

Recepty na pochoutky podávané o muzejní noci (13. 6. 2014)

Dne 13. 6. 2014 proběhla v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou již šestá muzejní noc, tentokrát v rámci výstavy TVRZ A ČAS. Jedním z překvapení pro návštěvníky byly také některé pokrmy, dotvářející dobovou atmosféru.

Na středověké obydlí rychtáře Hanouška upomínala JAHELNÁ KAŠE, podávaná ve dvou provedeních a dobu kolem roku 1900 zase připomínaly MRKVANCE ve formě buchet či závinu. Na četné žádosti návštěvníků zde zveřejňujeme recepty.

 

Jahelná kaše paní Apoleny

- 1 šálek jáhel

- velmi pečlivě proprat ve vřelé vodě a zbavit tak nahořklé chuti (4-5krát)

- vařit v trojnásobném množství mléka - 3 šálky asi 20 minut

- přidat špetku soli, lžíci másla

- sladit medem nebo cukrem - jak je ctěná libost

- před dokončením varu ochutit ořechy, sušeným ovocem (možná je i slaná varianta)

- fantazii a chuti se meze nekladou

 

Dobrou chuť a hodně štěstí přeje:

Hana Kršková

 

Mrkvový závin

Na těsto: 50 dkg polohrubé mouky, 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla,  2 vejce, 8 lžic cukru krupice, 1 a půl kostky kvasnic, špetka soli, mléko

Náplň: 2 kg mrkve, 20 dkg cukru, 10 dkg mletého máku, 2 lžičky skořice, mléko, kousek másla                                                                                                                                                                

Postup: Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do něj dáme cukr, rozdrobené kvasnice, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vajíčka, rozpuštěné máslo, sůl a mléko dle potřeby. Vypracujeme vláčné těsto, středně husté a necháme na teplém místě kynout. 

Mezi  tím si očistíme a na hrubo nastrouháme mrkev, na másle podusíme, přidáme cukr, skořici, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Zvlášť v kastrůlku povaříme mák s trochou mléka, stále mícháme, aby se nepřipálil, až vznikne hustší kašička. Přimícháme k mrkvi a necháme vychladnout. 

Z vykynutého těsta si uděláme 4-5 dílů. Vyválíme placky, na které dáme vychladlou mrkvovo-makovou náplň, zamotáme a necháme na pečícím papíře vykynout. Potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut na 150 stupňů Celsia.

 

Dobrou chuť přeje:

Zuzana Pytlíková z Měřína