Od 27. dubna 2021 do odvolání budou k nahlédnutí nová muzejní okénka na vybrané téma a s využitím sbírkových předmětů z majetku Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. První dvě okénka nesou název VAŘÍME a PEČEME a návštěvníci se do nich mohou zdarma podívat kdykoli během dne.
V okénku „VAŘÍME“ uvidíte vývojovou řadu nádob určených k vaření od litinového „trajfusu“ (rendlík pro otevřené ohniště) z počátku 19. století, přes hrnce plechové, měděné, keramické, prvorepublikové hrnce smaltované, pánev, lívanečník i hrneček pro dnešního strávníka zcela titěrný, až po květovaný hrnec socialistický a pánvičku z Tuzexu. Doplňkem je pak samovar z 19. století, mosazný vařič vyrobený v prvorepublikovém Československu, krásně tvarovaná secesní alpaková konvička na vaření čaje, měděná čajová souprava s lihovým vařičem, nebo ukázka dvou „papiňáků“ z doby, kdy většina populace vůbec netušila, že existují.
Okénko „PEČEME“ pak představuje keramické i plechové formy na bábovky, piškoty a další dobroty od 19. století až po dobu socialistickou, doplněné o sádrové odlitky z kamnářství Bělík v Novém Veselí z 1. poloviny 20. století. Mimo jiné tak uvidíte formu i odlitek vánočky, „děťátko“ které se peklo na den Mláďátek (28. 12.), keramické formy ve tvaru ryby, raka, srdce, pekáč na buchty nebo formy na malé i velké bábovky různých tvarů. Jediným zástupcem „slané“ kuchyně je pak kameninový pekáč falického tvaru, našimi předky nazývaný srnčí hřbet.
Tematická okénka na žďárské tvrzi. Foto: Kamila Dvořáková
Okénko s názvem VAŘÍME. Foto: Kamila Dvořáková
Předměty ze sbírek Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou jsou k nahlédnutí kdykoli za denního světla. Foto: Kamila Dvořáková
Část vývojové řady nádob na vaření. Foto: Kamila Dvořáková
Naši předkové vařili v nádobách litinových, plechových, měděných i keramických. Foto: Kamila Dvořáková
Litinový „trajfus“ (rendlík pro otevřené ohniště) z počátku 19. století. Foto: Kamila Dvořáková
Hrnce plechové i keramické. Foto: Kamila Dvořáková
Hrnec měděný s pokličkou. Foto: Kamila Dvořáková
Rozmanité nádoby na vaření. Foto: Kamila Dvořáková
Druhá část vývojové řady nádob na vaření. Foto: Kamila Dvořáková
Mosazný vařič vyrobený v prvorepublikovém Československu. Foto: Kamila Dvořáková
Vaření za první republiky. Foto: Kamila Dvořáková
Prvorepublikový hrnec smaltovaný. Foto: Kamila Dvořáková
Vaření v socialistickém Československu (včetně pánvičky z Tuzexu). Foto: Kamila Dvořáková
Zajímavost na doplnění – měděná čajová souprava s lihovým vařičem (počátek 20. stol.). Foto: Kamila Dvořáková
Samovar z 19. století. Foto: Kamila Dvořáková
Secesní alpaková konvička na vaření čaje. Foto: Kamila Dvořáková
"Papiňák" z doby kolem roku 1900. Foto: Kamila Dvořáková
"Papiňák" prvorepublikový. Foto: Kamila Dvořáková
Krátká popiska k vystaveným předmětům. Foto: Kamila Dvořáková
Tematické okénko s názvem PEČEME. Foto: Kamila Dvořáková
Volné nahlédnutí za denního světla. Foto: Kamila Dvořáková
Naše babičky a prababičky pekly dobroty různých tvarů i chutí. Foto: Kamila Dvořáková
Formy na pečení doplněné o sádrové odlitky z kamnářství Bělík v Novém Veselí z 1. poloviny 20. století. Foto: Kamila Dvořáková
Keramická forma na bábovku. Foto: Kamila Dvořáková
Velká keramická forma na bábovku z 19. století. Foto: Kamila Dvořáková
Keramická forma na bábovku klasického tvaru. Foto: Kamila Dvořáková
Plechová forma na bábovku (19. stol.). Foto: Kamila Dvořáková
Prvorepubliková plechová forma na bábovku. Foto: Kamila Dvořáková
Formy různých tvarů, matérií i barev. Foto: Kamila Dvořáková
Sádrové odlitky bábovek z kamnářství Bělík v Novém Veselí z 1. poloviny 20. století. Foto: Kamila Dvořáková
Rozmanité tvary forem na pečeni našich předků. Foto: Kamila Dvořáková
Keramické formy ve tvaru ryby a raka z 19. stol. Foto: Kamila Dvořáková
Vánočka. Foto: Kamila Dvořáková
"Děťátko" se peklo na den "Mláďátek", tedy 28. prosince. Foto: Kamila Dvořáková
Zdobená keramická forma. Foto: Kamila Dvořáková
Forma ve tvaru srdce z doby socialistické. Foto: Kamila Dvořáková
Bábovky, ryby, děťátka, raci... Foto: Kamila Dvořáková
Hospodyňka či kuchařka měla tvarů pečiva opravdu na výběr. Foto: Kamila Dvořáková
Plechové formy na piškot či koláč. Foto: Kamila Dvořáková
Jediný zástupce slané kuchyně – kameninový pekáč falického tvaru, našimi předky nazývaný srnčí hřbet. Foto: Kamila Dvořáková
Krátká popiska nesmí chybět. Foto: Kamila Dvořáková
Okénko PEČEME se těší na dalšího návštěvníka. Foto: Kamila Dvořáková
Okénko VAŘÍME připraveno k nahlédnutí. Foto: Kamila Dvořáková
Regionální muzeum města Žďáru a jeho nahlížecí okénka. Foto: Kamila Dvořáková