CZ EN DE
566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

PF – 2026

23.12.2025 Vše nejlepší do roku 2026! více...

Vánoční otevírací doba (2025/26)

18.12.2025 Výstava Horácké Vánoce se těší na návštěvníky více...

Vánoční dárek z muzea

4.12.2025 Žďárské uličníky a Žďár na konci války v prodeji více...

Horácké Vánoce – Oříšku vyprávěj! (29. 11. 2025 – 11. 1. 2026)

15.11.2025 Projděte se s námi horáckými tradicemi od svatého Martina až po Tři krále více...

Pokyny k nabídce předmětů do muzea

9.8.2023 Jak postupovat při předání nových akvizicí muzeu? více...

Zlato k večeři aneb Co by Horák nesnědl? (8. 9. 2025, Knihovna Matěje Josefa Sychry)

Přednáška Mgr. Stanislava Mikuleho v rámci Slavností jeřabin

V pondělí 8. září 2025 proběhla v Knihovně Matěje Josefa Sychry přednáška historika našeho Regionálního muzea Mgr. Stanislava Mikuleho s názvem Zlato k večeři aneb Co by Horák nesnědl? Přednáška byla plná zajímavostí z historie kuchyně horácké i světové, z kuchyní chudých venkovanů, bohatých měšťanů, i rodin šlechtických, plná pokrmů běžných, neobvyklých i vyloženě bizarních. Vše bylo doplněno názorným obrazovým materiálem a přednášeno s nadšením pro téma a s nadsázkou a vtipem. Věděli jste například, že dnes labužníky konzumované langusty či šneci bývali pokrmem chudých, že se na šlechtické vánoční tabuli mohla tradičně vyskytovat vydra, že oblíbeným pokrmem starověkých Římanů býval plch s omáčkou ze zkvašených ryb, že zlato používané v potravinářství není až tak cenově nedostupné, že za postní pokrm mohl být vydáván i bobří ocas, nebo že se ve Žďáře běžně konzumovali psi, kočky i koně? To vše a mnoho dalšího se posluchači dozvěděli a po přednášce se s chutí zapojili ještě do kulinářské debaty.