Přednáška Mgr. Stanislava Mikuleho v rámci Slavností jeřabin
V pondělí 8. září 2025 proběhla v Knihovně Matěje Josefa Sychry přednáška historika našeho Regionálního muzea Mgr. Stanislava Mikuleho s názvem Zlato k večeři aneb Co by Horák nesnědl? Přednáška byla plná zajímavostí z historie kuchyně horácké i světové, z kuchyní chudých venkovanů, bohatých měšťanů, i rodin šlechtických, plná pokrmů běžných, neobvyklých i vyloženě bizarních. Vše bylo doplněno názorným obrazovým materiálem a přednášeno s nadšením pro téma a s nadsázkou a vtipem. Věděli jste například, že dnes labužníky konzumované langusty či šneci bývali pokrmem chudých, že se na šlechtické vánoční tabuli mohla tradičně vyskytovat vydra, že oblíbeným pokrmem starověkých Římanů býval plch s omáčkou ze zkvašených ryb, že zlato používané v potravinářství není až tak cenově nedostupné, že za postní pokrm mohl být vydáván i bobří ocas, nebo že se ve Žďáře běžně konzumovali psi, kočky i koně? To vše a mnoho dalšího se posluchači dozvěděli a po přednášce se s chutí zapojili ještě do kulinářské debaty.