CZ EN DE
566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

Zlato k večeři aneb Co by Horák nesnědl? (8. 9. 2025, Knihovna Matěje Josefa Sychry)

9.9.2025 Přednáška Mgr. Stanislava Mikuleho v rámci Slavností jeřabin více...

Muzeum dočasně UZAVŘENO (1. – 30. 9. 2025)

30.8.2025 Stavební práce v lokalitě TVRZ více...

Kulturní laboratoř (2025/2026)

30.8.2025 Sdílený kroužek Knihovny Matěje Josefa Sychry a Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou více...

Zrcadla v krajině (21. 8. – 16. 11. 2025)

23.7.2025 Tradice rybníků na Vysočině více...

Pokyny k nabídce předmětů do muzea

9.8.2023 Jak postupovat při předání nových akvizicí muzeu? více...

Zlato k večeři aneb Co by Horák nesnědl? (8. 9. 2025, Knihovna Matěje Josefa Sychry)

Přednáška Mgr. Stanislava Mikuleho v rámci Slavností jeřabin

V pondělí 8. září 2025 proběhla v Knihovně Matěje Josefa Sychry přednáška historika našeho Regionálního muzea Mgr. Stanislava Mikuleho s názvem Zlato k večeři aneb Co by Horák nesnědl? Přednáška byla plná zajímavostí z historie kuchyně horácké i světové, z kuchyní chudých venkovanů, bohatých měšťanů, i rodin šlechtických, plná pokrmů běžných, neobvyklých i vyloženě bizarních. Vše bylo doplněno názorným obrazovým materiálem a přednášeno s nadšením pro téma a s nadsázkou a vtipem. Věděli jste například, že dnes labužníky konzumované langusty či šneci bývali pokrmem chudých, že se na šlechtické vánoční tabuli mohla tradičně vyskytovat vydra, že oblíbeným pokrmem starověkých Římanů býval plch s omáčkou ze zkvašených ryb, že zlato používané v potravinářství není až tak cenově nedostupné, že za postní pokrm mohl být vydáván i bobří ocas, nebo že se ve Žďáře běžně konzumovali psi, kočky i koně? To vše a mnoho dalšího se posluchači dozvěděli a po přednášce se s chutí zapojili ještě do kulinářské debaty.