CZ EN DE
566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

VĚŽ KOSTELA SV. PROKOPA! (1. 6. – 30. 9. 2023)

4.10.2023 Zpřístupnění věže kostela sv. Prokopa ve Žďáře nad Sázavou více...

Archeologie na Žďársku (21. 10. 2023)

3.10.2023 Tematické odpoledne k Mezinárodnímu dni archeologie více...

S myslivcem ke krmelci (1. 10. 2023 – 31. 3. 2024)

19.9.2023 Komentovaná vycházka pro veřejnost i MŠ a ZŠ více...

Černí rytíři našich lesů (12. 9. – 19. 11. 2023)

28.8.2023 Putování za divokými prasaty více...

MASOPUSTNÍ POKRMY

Tradiční masopustní dobroty

Žádné období v roce nehýří tučnými pokrmy tolik jako masopust. Právě v této době se nejčastěji pořádají vesnické zabijačky s pochoutkami z prorostlého pašíka – jitrnicemi, jelítky či tlačenkou. Krom toho se právě v lednu a únoru lisoval olej v olejnách – nejčastěji ze semen lnu, máku či slunečnic a nověji i řepky olejky. Protože surový olej podléhal rychle zkáze a žluknul, musel se co nejrychleji spotřebovat. A tak se hojně smažily koblížky (šišky), křupance, boží milosti, věnečky a další sladké a mastné dobroty. Na všech těchto sladkých, slaných i tučných laskominách s chutí hodovali velcí i malí, mladí i staří a samozřejmě také masopustní maškary. A aby byly hody úplné, nechyběl ani alkohol v podobě piva, kořalky či medoviny. Z dnešního pohledu je to jistě krmě značně nezdravá, ale před čtyřicetidenním půstem zaručeně dodala našim předkům sílu.