CZ EN DE
566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

Žďár na konci války a na začátku míru (10. 5. – 20. 7. 2025)

29.4.2025 Výstava k 80. výročí konce 2. světové války více...

Za příběhy odboje (31. 5. 2025)

24.4.2025 Autobusový zájezd za příběhy partyzánů na Žďársku více...

Pokyny k nabídce předmětů do muzea

9.8.2023 Jak postupovat při předání nových akvizicí muzeu? více...

Školy

1.3.2023 Vzdělávací programy a vycházky pro ZŠ, SŠ, MŠ a další dětská zařízení na rok 2023 více...

MASOPUSTNÍ POKRMY

Tradiční masopustní dobroty

Žádné období v roce nehýří tučnými pokrmy tolik jako masopust. Právě v této době se nejčastěji pořádají vesnické zabijačky s pochoutkami z prorostlého pašíka – jitrnicemi, jelítky či tlačenkou. Krom toho se právě v lednu a únoru lisoval olej v olejnách – nejčastěji ze semen lnu, máku či slunečnic a nověji i řepky olejky. Protože surový olej podléhal rychle zkáze a žluknul, musel se co nejrychleji spotřebovat. A tak se hojně smažily koblížky (šišky), křupance, boží milosti, věnečky a další sladké a mastné dobroty. Na všech těchto sladkých, slaných i tučných laskominách s chutí hodovali velcí i malí, mladí i staří a samozřejmě také masopustní maškary. A aby byly hody úplné, nechyběl ani alkohol v podobě piva, kořalky či medoviny. Z dnešního pohledu je to jistě krmě značně nezdravá, ale před čtyřicetidenním půstem zaručeně dodala našim předkům sílu.