CZ EN DE
566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

Komentované prohlídky výstavy TVRZ VYPRÁVÍ s procházkami (31. 5. a 21. 6. 2024)

19.6.2024 Za poučením a zajímavostmi historie s Mgr. Stanislavem Mikulem více...

PRÁZDNINY V MUZEU (červenec a srpen 2024)

19.6.2024 Prázdninové workshopy více...

XIV. MUZEJNÍ NOC (7. 6. 2024)

16.6.2024 Historická zastavení a koncerty více...

TVRZ VYPRÁVÍ (1. 5. – 25. 8. 2024)

20.5.2024 Výstava k 90. výročí založení našeho muzea více...

VĚŽ OTEVŘENA! (1. 6. – 30. 9. 2024)

19.5.2024 Zpřístupnění věže kostela sv. Prokopa ve Žďáře nad Sázavou více...

MASOPUSTNÍ POKRMY

Tradiční masopustní dobroty

Žádné období v roce nehýří tučnými pokrmy tolik jako masopust. Právě v této době se nejčastěji pořádají vesnické zabijačky s pochoutkami z prorostlého pašíka – jitrnicemi, jelítky či tlačenkou. Krom toho se právě v lednu a únoru lisoval olej v olejnách – nejčastěji ze semen lnu, máku či slunečnic a nověji i řepky olejky. Protože surový olej podléhal rychle zkáze a žluknul, musel se co nejrychleji spotřebovat. A tak se hojně smažily koblížky (šišky), křupance, boží milosti, věnečky a další sladké a mastné dobroty. Na všech těchto sladkých, slaných i tučných laskominách s chutí hodovali velcí i malí, mladí i staří a samozřejmě také masopustní maškary. A aby byly hody úplné, nechyběl ani alkohol v podobě piva, kořalky či medoviny. Z dnešního pohledu je to jistě krmě značně nezdravá, ale před čtyřicetidenním půstem zaručeně dodala našim předkům sílu.