Organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou

566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00
CZ EN

Aktuality

Návrat vlka na Vysočinu

2.3.2021 Šelma vyhubená v 19. století se vrací více...

Drdla v pohádce

25.2.2021 Slavný žďárský rodák a jeho hudba v pohádce více...

MASOPUSTNÍ MAŠKARY

12.2.2021 Historie a zajímavosti o některých masopustních maškarách více...

Co je MASOPUST a jak se slavil ve Žďáře?

8.2.2021 Masopustní zajímavosti více...

MASOPUSTNÍ OKNA NA ŽĎÁRSKÉ TVRZI

20.1.2021 Tématická „výdejová okénka“ v době koronaviru více...

MASOPUSTNÍ POKRMY

Tradiční masopustní dobroty

Žádné období v roce nehýří tučnými pokrmy tolik jako masopust. Právě v této době se nejčastěji pořádají vesnické zabijačky s pochoutkami z prorostlého pašíka – jitrnicemi, jelítky či tlačenkou. Krom toho se právě v lednu a únoru lisoval olej v olejnách – nejčastěji ze semen lnu, máku či slunečnic a nověji i řepky olejky. Protože surový olej podléhal rychle zkáze a žluknul, musel se co nejrychleji spotřebovat. A tak se hojně smažily koblížky (šišky), křupance, boží milosti, věnečky a další sladké a mastné dobroty. Na všech těchto sladkých, slaných i tučných laskominách s chutí hodovali velcí i malí, mladí i staří a samozřejmě také masopustní maškary. A aby byly hody úplné, nechyběl ani alkohol v podobě piva, kořalky či medoviny. Z dnešního pohledu je to jistě krmě značně nezdravá, ale před čtyřicetidenním půstem zaručeně dodala našim předkům sílu.