CZ EN DE
Organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou

566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

Napoleon v bitvě u Slavkova poražen?

6.5.2021 200 let od smrti císaře Napoleona I. a zajímavá zpráva vrchního úředníka žďárského kláštera z roku 1805 více...

Tematická okénka – VAŘÍME a PEČEME

27.4.2021 Nová muzejní okénka k nahlédnutí za denního světla více...

Cihla „JESTAVKA“

17.4.2021 Za obyčejnou tvárnící nevšední příběh více...

Velikonoční okénka (11. 3. – 25. 4. 2021)

15.4.2021 Nahlédnutí do muzejních „výdejních“ okének s velikonočními zvyky více...

MASOPUSTNÍ POKRMY

Tradiční masopustní dobroty

Žádné období v roce nehýří tučnými pokrmy tolik jako masopust. Právě v této době se nejčastěji pořádají vesnické zabijačky s pochoutkami z prorostlého pašíka – jitrnicemi, jelítky či tlačenkou. Krom toho se právě v lednu a únoru lisoval olej v olejnách – nejčastěji ze semen lnu, máku či slunečnic a nověji i řepky olejky. Protože surový olej podléhal rychle zkáze a žluknul, musel se co nejrychleji spotřebovat. A tak se hojně smažily koblížky (šišky), křupance, boží milosti, věnečky a další sladké a mastné dobroty. Na všech těchto sladkých, slaných i tučných laskominách s chutí hodovali velcí i malí, mladí i staří a samozřejmě také masopustní maškary. A aby byly hody úplné, nechyběl ani alkohol v podobě piva, kořalky či medoviny. Z dnešního pohledu je to jistě krmě značně nezdravá, ale před čtyřicetidenním půstem zaručeně dodala našim předkům sílu.