CZ EN DE
Organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou

566 688 116
facebook.com/muzeumzdar
Út - Ne: 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

Aktuality

VĚŽ OTEVŘENA! (1. 7. – 30. 9. 2021)

28.6.2021 Věž farního kostela sv. Prokopa ve Žďáře opět zpřístupněna veřejnosti více...

Žďárské uličníky v prodeji

31.5.2021 Žďárské uličníky, publikace o dějinách našeho města, jsou opět v prodeji více...

Půvab krojovaných panenek E+M (1. 6. – 15. 8. 2021)

11.5.2021 Panenky v lidových krojích z dílny Marie Žilové a Evy Jurmanové více...

11. 5. 2021 OTEVÍRÁME!

10.5.2021 Regionální muzeum se v omezených podmínkách otevírá návštěvníkům více...

MASOPUSTNÍ POKRMY

Tradiční masopustní dobroty

Žádné období v roce nehýří tučnými pokrmy tolik jako masopust. Právě v této době se nejčastěji pořádají vesnické zabijačky s pochoutkami z prorostlého pašíka – jitrnicemi, jelítky či tlačenkou. Krom toho se právě v lednu a únoru lisoval olej v olejnách – nejčastěji ze semen lnu, máku či slunečnic a nověji i řepky olejky. Protože surový olej podléhal rychle zkáze a žluknul, musel se co nejrychleji spotřebovat. A tak se hojně smažily koblížky (šišky), křupance, boží milosti, věnečky a další sladké a mastné dobroty. Na všech těchto sladkých, slaných i tučných laskominách s chutí hodovali velcí i malí, mladí i staří a samozřejmě také masopustní maškary. A aby byly hody úplné, nechyběl ani alkohol v podobě piva, kořalky či medoviny. Z dnešního pohledu je to jistě krmě značně nezdravá, ale před čtyřicetidenním půstem zaručeně dodala našim předkům sílu.